Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Tromsø

Είναι η 9η μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας. Βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό νησί μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, 350Km από το κέντρο του. Είναι θερμότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και αυτό οφείλεται στην επιρροή του Gulf Stream. Είναι η πόλη με τα περισσότερα ξύλινα σπίτια σε σε όλη τη Βόρεια Νορβηγία. Είναι μεγάλο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής και εκεί ζουν σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και των επιστημών της χώρας. 
Είναι μια ονειρεμένη πόλη σε ένα ονειρεμένο μήκος και πλάτος του πλανήτη Γη. Και είναι μια πόλη στην οποία θα ήθελα να ζω, για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. 

Ο ένας λόγος είναι ότι από το γεωγραφικό μήκος και πλάτος που βρίσκεται η Tromsø είναι ορατό το Βόρειο Σέλας. Η πόλη βρίσκεται ακριβώς στη μέση της ζώνης που καλύπτει η μαγική Aurora Borealis και είναι ορατή για πολλές ώρες. Λόγω της περιστροφής της γης η Tromsø κινείται μέσα στη ζώνη της Aurora Borealis για πάνω από 5 ώρες την ημέρα (από τις 6 το απόγευμα μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα). Και καθώς από τα τέλη Αυγούστου μέχρι περίπου τα τέλη Απριλίου ξεκινάει η "σκοτεινή" περίοδος (με αποκορύφωμα τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο), είναι ορατή σχεδόν όλο τον χρόνο.

Ο δεύτερος λόγος είναι τα δύο υπέροχα νηπιαγωγεία της πόλης τα οποία δεν μπορεί κάποιος να τα περιγράψει με λόγια. Νομίζω ότι σου προκαλούν το ίδιο συναίσθημα που σου προκαλεί η Aurora Borealis. Τα νηπιαγωγεία Fjellvegen και Sommereng (ούτε καν ξέρω πως προφέρονται αυτές οι λέξεις), είναι Δημοτικά και δωρεάν για τα παιδιά των κατοίκων της Tromsø. Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται από το 2006 τα δύο νηπιαγωγεία, προέκυψαν από έναν διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής που έκανε πριν μερικά χρόνια η Δημαρχεία της πόλης στα πλαίσια μιας κρατικής προσπάθειας ανανέωσης των  νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας.

Σχεδιάστηκαν με τη λογική όλα μέσα τους να είναι ευμετάβλητα ώστε να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής. Τα έπιπλα είναι μερικώς προσκολλημένα  στο "σώμα" του κτηρίου και υπάρχει δυνατότητα διαρκούς μετακίνησής τους. Όλα μπορούν να αλλάξουν θέση μέσα σε αυτά τα κτίρια.. Ακόμα και οι τοίχοι! Και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι όλα οικολογικά με το ξύλο να έχει τα πρωτεία ως βασικό υλικό κατασκευής. Σήμερα είναι υπό κατασκευή και οι τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί που ήταν κι αυτοί μέσα στο αντικείμενο του διαγωνισμού της Tromsø. Ακόμα είναι στα αρχικά στάδια κατασκευής αλλά νομίζω θα είναι ακόμα καλύτεροι, εργονομικότεροι, ομορφότεροι και ασφαλείς για τα τυχερά μικρά μωράκια που θα τους γεμίσουν. 

Κι εδώ σταματάω και αναρωτιέμαι: γιατί το δικό μου το μωρό να μην μπορεί να μεγαλώσει σε ένα τέτοιο ιδανικό περιβάλλον? Γιατί να μην θέλω να φύγω αύριο για να μπορέσω να μεγαλώσω το παιδί μου σε τέτοιες συνθήκες? Τι ακριβώς θα πρέπει να σκεφτώ ότι αφήνω πίσω? 
 
Το θέμα της μετανάστευσης είναι πολύ trendy τελευταία και υπάρχουν πολλοί που έχουν μεγάλο αρνητισμό προβάλλοντας ως επιχείρημα την κακή ποιότητα ζωής και το δύσκολο κλίμα σε άλλες χώρες. Πιστεύω ότι η Tromsø είναι ένα από τα μέρη στον πλανήτη, που αυτά τα επιχειρήματα περιττεύουν ξεκάθαρα. Και ναι, αν μπορούσα αύριο κιόλας θα έπαιρνα την οικογένειά μου και θα πήγαινα να ζήσω στην Tromsø! (Περισσότερα για τα νηπιαγωγεία εδώ)

Υ.Γ. Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι τον Χειμώνα του 1842 εξαφανίστηκαν όλοι οι κάτοικοι της Tromsø γιατί δέχτηκαν μαζική επίθεση από .... βαμπίρ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: