Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ξένες Γλώσσες

Μιλούσα με έναν φίλο καθηγητή Αγγλικών και τον ρώτησα κάτι που με απασχολούσε πολύ τον τελευταίο καιρό. Η κόρη μου έχει μεγαλώσει και δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον στην τεχνολογία. Της αρέσει να ασχολείται με το iPAD και τα laptops μας και εμείς την αφήνουμε με μέτρο να κάνει διάφορα πράγματα. Οι μεγάλες εταιρείες παιχνιδιών έχουν όλες υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα παιδί μέσω της τεχνολογίας. Υπάρχουν και εταιρείες που εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα (πχ. η Baby First). Υπάρχει πληθώρα από online παιχνίδια, εφαρμογές για smart phones, οπτικοακουστικό υλικό ειδικό για παιδιά όλων των ηλικιών. Ακόμα και για βρέφη από 6 μηνών.
Όλα αυτά καλά. Υπάρχει όμως και ένα μικρό πρόβλημα: το περισσότερο από αυτό το υλικό είναι Αγγλόφωνο! Ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι μεταφρασμένο και σε κάποιες άλλες γλώσσες με πρώτη τα Ισπανικά (για τα Ισπανόφωνα παιδάκια που ζουν στην Αμερική), τα Γαλλικά και τα Ιταλικά.


Εγώ λοιπόν δεν στερώ στην κόρη μου την ευχαρίστηση να παίζει με το Rainbow Horse του Baby First TV, ή το Animal Sounds της σειράς Lough & Learn της Fisher Price . Όμως προβληματίζομαι για το γεγονός ότι όλα αυτά "μιλούν" μια γλώσσα που το παιδί μου δεν καταλαβαίνει ακόμα και φοβάμαι μήπως δημιουργηθεί σύγχυση στον εγκέφαλό της  την στιγμή που ακόμα δεν έχει μάθει την μητρική της καλά καλά.
Αυτό που έμαθα από τον φίλο καθηγητή Αγγλικών λοιπόν, είναι ότι όχι μόνο δεν είναι κακό να "ακούει" ένα παιδί περισσότερες από μία γλώσσες κατά την ευαίσθητη χρονική περίοδο που μαθαίνει να μιλάει, αλλά αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό στην μετέπειτα εκπαιδευτική του ζωή. Είναι πιθανό να αναπτύξει καλύτερα την ικανότητα κατανόησης των γλωσσών που ακούει και έτσι όταν έρθει η ώρα να τις διδαχτεί, να είναι πολύ πιο εύκολο για το παιδί και να αποδίδει καλύτερα. Εξάλλου υπάρχουν οικογένειες που οι δύο γονείς μιλούν διαφορετικές (μητρικές) γλώσσες!
Δεν ξέρω αν ένας καθηγητής Αγγλικής μπορεί να είναι αξιόπιστη πηγή πληροφορίας για αυτό το θέμα (που εμένα μου φαίνεται λογικό να είναι), αλλά πολύ θα ήθελα να ακούσω μια αξιόπιστη εξειδικευμένη γνώμη πάνω στο θέμα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: